Підсумки вступної кампанії 2019

    Дата публікації: 21 жовтня 2019 р.

    В 2019 році відбулись значні зміни у процесі вступу іноземців до університетів Польщі, проте ще більші і радикальніші зміни відбулись у процесі отримання студентських віз (національна віза типу D). Оскільки всі студенти проекту ОБК вже поїхали на навчання, з чим ми їх і вітаємо 😊, то в нас зараз з’явилось трошечки вільного часу і хотілося б поділитись своїм досвідом та розповісти про основі нюанси, з якими ми стикнулись.

    ВСТУП

    В 2018 році Міністерство Науки та Вищої Освіти Польщі підготувало новий освітній закон (Ustawa 2.0) або, як люблять його називати наші польські партнери, Конституція для Науки - це комплексний документ, який в більшій мірі регулює зміни в процесах функціонування, фінансування, організаційної структури університетів, але частково ці зміни вплинули і на процедуру прийняття іноземців. Мова йде переважно про великі державні рейтингові університети, типу Ягеллонського Університету, Університету Адама Міцкевича у Познані чи Гірничо-Металургійної Академії у Кракові, Лодзького Університету, Гданської Політехніки тощо. 

    Що нового і про що варто знати при виборі таких університетів:

    1. Тепер будуть дивитись кінцеві оцінки із свідоцтва про закінчення школи, а деякі університети братимуть до уваги бали ЗНО.
    2. Перевірятимуть рівень польської мови (не всі, але у більшості випадків). Рівень мови має бути В2.
    3. Хороші державні університети встановлюють ліміти місць на прийняття іноземців, тому якщо будуть погані оцінки або слабкий рівень володіння польською мовою, вас можуть не зарахувати. На деяких напрямках місць для іноземців дуже мало. В цьому році стикались із ситуаціями, коли на одне місце претендувало до 25 осіб!
    4. Частково змінились вимоги і до пакету документів кандидата. Новим було те, що певні ВНЗ вимагали від наших кандидатів нострифікувати українські свідоцтва (це робиться у Польщі) або вимагали в додаток до свідоцтв про закінчення школи спеціальні довідки із Міністерства Освіти України, які відображають нашу систему оцінювання, або те, що наше свідоцтво дає право отримувати вищу освіту в Україні.
    5. Якщо кандидат неповнолітній, то потрібен спеціальний дозвіл від батьків на навчання кандидата.
    6. Терміни. Все потрібно робити у терміни, які чітко передбачені вступними процедурами університетів.

    Коли говорити про не дуже рейтингові державні університети або приватні, то там змін практично немає чи вони не суттєві.

    ВІЗИ

    Польща завжди була однією з найлояльніших країн Європи у справах, які стосуються видачі національних віз для іноземних студентів. Проте з цього року процедура отримання студентських віз дуже ускладнилась. Якщо раніше всім, без винятку студентам, відкривали візи, то з цього року це не так і для того, щоб її отримати потрібно постаратись. Протягом весни/літа 2019 року відбулось декілька серйозних змін, які дуже ускладнили життя всім іноземним студентам Польщі.

    Згідно польських законів, іноземний студент може перебувати і вчитись легально на території Польщі тільки, якщо він має діючу національну польську візу типу D (з приміткою student) або карту побиту (karta czasowego/stałego pobytu).

    Чи можна їхати на навчання в рамках безвізового руху? Так, цього ніхто не забороняє і не контролює, проте не всі польські університети дозволяють приступити без візи чи карти побиту до навчання.

    Студентам першого року навчання проект ОБК рекомендує робити візу, студентам старших років рекомендує подавати документи на карту побиту.

    Перелік документів, які зараз вимагають польські Консульства Ви можете переглянути тут: https://www.vfsglobal.com/Poland/Ukraine/Education.html

    Роз’яснимо основні нюанси і зміни.

    1. Збільшився термін розгляду візової заявки. Якщо раніше віза виготовлялась за 5-10 днів, то зараз цей термін офіційно збільшився до 60 днів. Як це виглядає на практиці. Найтриваліший термін розгляду був по київському консульському округу.  Заявку одного з наших цьогорічних студентів розглядали близько 45 днів. В середньому ж по Україні, при умові коректності Вашого пакету документів справа розглядалась 15-25 днів.
    2. Студент повинен показати достатню кількість фінансових засобів для навчання та проживання на території Польщі. Якщо він немає власних коштів, тоді його батьки (або близькі родичі) повинні показати кошти. На практиці це виглядало так - батьки подавали власні довідки із банку і робили спеціальний нотаріальний спонсорський лист, який підтверджує їх волю фінансувати перебування своєї дитини на території Польщі. Перші наші студенти подавались на візи із простим дебетовим рахунком із відповідною сумою коштів, яку вимагало їх Консульство. Проте це швидко перестало бути актуальним, оскільки подібного роду довідки в Україні можна легко “намалювати” і Консульства ввели нову фінансову вимогу - кредитний ліміт на рахунку. Це означає, що український банк частково робитиме роботу за Консульства - перевірятиме кредитоспроможність. Сума необхідного кредитного ліміту залежить від Консульства, але в середньому це від 20 тис. грн. Другий спосіб підтвердження платоспроможності - це гроші на рахунку в польському банку (рекомендована сума близько 9000 злотих).
    3. Пакет документів повинен містити довідку із університету (бухгалтерії ВНЗ), яка підтверджує факт оплати за навчання.
    4. Студент повинен показати те, що він має заброньоване і, рекомендовано, ще і оплачене за кілька місяців місце проживання.
    5. Навіть якщо підготували ідеальний пакет документів, вам можуть відмовити у видачі візи. Бо згідно нових правок до закону про іноземців, збільшується контроль над університетами і тепер кожен ВНЗ, який приймає іноземців, повинен бути ліцензованим. Таку ліцензію мають не всі польські університети. Наша рекомендація - дуже уважно обирайте університет, оскільки Вас може чекати неприємний сюрприз.
    6. Консул від цього року може перевірити рівень польської мови заявника. На практиці ми з цим поки не стикались, бо не існувало механізму, як це буде відбуватись. Проте у новому зразку засвідчення про прийняття іноземного студента на навчання з’явилась графа, де університет повинен вписати рівень мови необхідний для прийняття і початку навчання. З огляду на це, ОБК передбачає, що найближчим часом рівень мови кандидатів перевірятимуть і якщо він буде нижчим від того, що заявив університет у засвідченні, студенту можуть відмовити у видачі візи.

    ВИСНОВКИ

    Чому Польща ускладнює процедуру отримання віз для іноземців? Основна причина - це боротьба із нецільовим використанням студентських віз. Національна віза дозволяє перебувати у Польщі протягом року не покидаючи країну. Існує дуже багато випадків, коли людина, яка отримала таку візу не вчиться, а просто нелегально працює або ще гірше використовує Польщу як “трамплін” і їде нелегально працювати у інші країни ЄС. Ще однією причиною є боротьба із фіктивними освітніми закладами, які надають неякісні освітні послуги.

    P.S. Незважаючи на всі перепони і складнощі, з якими ми стикнулись в цьому році, проект ОБК дуже пишається тим, що всі наші студенти вчасно потрапили до своїх ВНЗ і успішно там навчаються. А ми запрошуємо нових кандидатів на наступний навчальний рік, яким допоможемо підібрати найкращий навчальний заклад.


    ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ