Німецька система освіти: успішне майбутнє для країни і кожного випускника

    Дата публікації: 8 липня 2016 р.

    Німеччина - країна з потужною економікою, високим рівнем життя і величезними перспективами для бажаючих отримати гарну освіту. Це лідер Європейського Союзу за розміром ВВП і впливом на економіко-політичну ситуацію. Друге (після США) місце за популярністю серед мігрантів. Країна, яка символізує якість у всьому, в тому числі в освіті. У чому ж її секрет? У банальній випадковості, традиціях навчання, або все-таки в державній підтримці дослідницької діяльності і освіти?

    3 «кити» німецької системи освіти

    На майже 82-мільйонне населення Німеччини припадає 427 вищих навчальних закладів. Близько половини з них (215) - це технічні інститути, 108 - університети, 52 - художні коледжі. Кількість технічних інститутів впевнено доводить практичну спрямованість німецької вищої освіти. В університетах, натомість, головна роль приділяється науковим дослідженням.

    Перший університет з'явився в Німеччині в 1386 році (м. Гейдельберг). З тих часів незмінним «китом» німецької системи освіти залишається державна підтримка наукових досліджень і вищих навчальних закладів. Значною мірою це вплинуло на становлення однієї з найбільш конкурентних у світі систем освіти. Принцип фінансування вузів закріплено в конституції країни - це прерогатива кожної окремо взятої федеральної землі (всього їх 16). Крім цього, Берлін і фонди Євросоюзу надають централізовану фінансову допомогу навчальним закладам.

    Забезпечуючи постійну бюджетну підтримку, держава залишає вузи автономними в фінансовому та освітньому аспектах. Це ще одна особливість, що сприяє якості навчання. Керівництво розпоряджається отриманими з бюджету коштами так, як вважає за потрібне. Єдиний нюанс - з місцевою владою університети підписують контракт, в якому чітко прописано пункт про раціональне використання виділених коштів. Отримане фінансування повинно бути застосоване для розвитку науки і досягнення стратегічних цілей в освіті.

    Третій «кит» - державне сприяння науковим дослідженням. У фінансуванні створення дослідних центрів і їх оснащення сучасними технологіями беруть участь місцеві органи управління і уряд країни. Німеччина витрачає на наукові дослідження близько 3% свого ВВП. Для порівняння, в середньому по ЄС цей показник становить близько 2%. З огляду на те, що ВВП Німеччини найбільший в Євросоюзі, впевнено можна говорити про розуміння державою важливості наукових досліджень для розвитку економіки. Вузи витрачають на розробки і дослідження близько 14 млрд євро в рік. Не вся сума надходить з бюджету, більше половини - це кошти від меценатів і з боку бізнесу. Цікаво, що 29% всіх грошей виділяється на область математики і природничих наук, ще 25% - на медичні дослідження.

    Оплата за навчання в вищих навчальних закладах Німеччини

    Якщо держава здійснює фінансову підтримку навчальних закладів, то яка ж роль плати за навчання? Оплати як такої практично немає. Ще 10-15 років тому вона існувала, але була досить скромною - близько 500 євро за семестр. Студенти почали серію протестів, яка переросла в масовий рух за скасування платної освіти. Це дало результати. Останніми від практики оплати за навчання відмовилися консервативні Баварія (зимовий семестр 2013-2014 року) і Нижня Саксонія (зимовий семестр 2014-2015 року). Деякі вузи з платним навчанням все ж залишилися. Але сума оплати (30-300 євро за семестр) навряд чи викличе бурхливі студентські протести.

    Єдині витрати, яких держава не покриває, це вартість проживання, харчування та навчальних матеріалів. На все це середньостатистичному студенту доведеться витратити близько 700 євро на місяць. Стипендії є, але ця практика не так поширена як в США чи інших країнах.

    Випускники і ринок праці в Німеччині

    В середньому по ЄС 80,5% вчорашніх випускників знаходять роботу. У Німеччині цей показник становить 93,1%. Серед причин - добре розрахована кількість бюджетних місць за кожною спеціалізацією. Частка випускників університету серед всього населення відносно невелика, але навіть ті, хто закінчив технічний інститут або художній коледж, є висококваліфікованою робочою силою. Німеччині вдалося знайти «золоту середину» між практичним і теоретичним підходами до освіти. Це одна з важливих, якщо не ключова, причина успіху німецької економіки.

    Німеччина надає мігрантам доступ до вищої освіти нарівні з корінними жителями. Студенти-іноземці відзначають, що не відчувають себе ущемленими в німецьких вузах. Відсутність дискримінації дозволяє отримати максимальну користь від навчання і зосередитись на майбутній кар'єрі. До речі, уряд, бізнес і різноманітні фонди пропонують іноземним студентам і дослідникам ряд стипендій.

    Німецька система освіти - запорука успіху країни

    Правильні пріоритети і продумана структура освіти дозволяє Німеччині впевнено утримувати лідерство в економічній системі Європейського Союзу та розвиватися далі. Підсумуємо особливості німецької освіти:

    • державна підтримка в фінансовому аспекті;
    • автономія вищих навчальних закладів;
    • ставка на наукові дослідження;
    • продумана професійно-технічна освіта;
    • інтеграція мігрантів у навчальний процес;
    • стипендії для талановитих студентів.

    Це особливості по-справжньому сильної системи освіти. Тієї, яка забезпечує своїм випускникам роботу і успішне майбутнє. Тієї, яка ставить стратегічною мішенню економічний розвиток країни і досягає своєї мети. Тієї, яка зберігає багатовікові традиції і без проблем адаптується до викликів нестабільного світового порядку.