Основні моменти по БЕЗВІЗУ. Що необхідно знати українцям для перетину кордону

    Дата публікації: 30 липня 2017 р.

    З опівночі 11 червня 2017 року між Україною та ЄС запрацює довгоочікуваний безвізовий режим! Відтак усі власники біометричних паспортів зможуть скористатися перевагами короткострокових поїздок (до 90 днів упродовж півроку) до країн Шенгенської зони.

    Нагадаємо основні моменти, пов'язані з безвізом:

    • Безвізовий режим не дає права на постійне проживання та працевлаштування у країнах ЄС.

    Українці зможуть перебувати без візи на території країн Шенгенської зони до 90 днів протягом кожних 180-ти. Це означає, що до завершення 90-денного терміну перебування у країні вам доведеться повернутися додому і зачекати ще 90 днів, перш ніж знову подорожувати. Якщо Вам потрібно перебувати у ЄС безперервно більше, ніж 90 днів, то варто отримати візу. Отже, навчання у школах/ліцеях чи ВНЗ ЄС вимагає отримання візи.

    • Повний список країн, до яких українцям відкриє двері безвіз:

    Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Ісландія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція, Монако, Сан-Марино і Ватикан.

    • У «Шенгенському прикордонному кодексі» є п’ять вимог, що поширюються як на «візових», так і на «безвізових» іноземців. В’їзд до країн ЄС дозволений тим громадянам, які:
    1. мають на руках документ для перетину кордону (закордонний паспорт);
    2. можуть обґрунтувати мету та умови свого перебування в ЄС;
    3. мають достатні фінансові засоби як для перебування в ЄС, так і для повернення в Україну;
    4. не перебувають у переліку осіб, яким заборонений в’їзд до ЄС;
    5. не становлять загрозу для громадського порядку, безпеки, громадського здоров’я та міжнародних відносин.

    Таким чином, прикордонник має право запитати, аби підтвердити мету поїздки. Якщо ви їдете по туристичній путівці або на певну подію, це програма вашого туру, квиток на концерт або футбольний матч. Як і зараз, мету поїздки можна буде пояснити просто на словах. Далі на кордоні мають право запитати про підтвердження умов вашого перебування. Тут потрібно пояснити, де ви будете жити, показати бронювання готелю. Звичайно, необхідно мати з собою певні кошти. Якщо виникнуть питання про вашу фінансову спроможність, на кордон не доведеться везти банківські виписки, довідки з роботи, дані про нерухомість чи будь-що інше на підтвердження фінансового стану. Однак банківську картку показати варто.

    Бажаємо вдалих подорожей та незабутніх вражень!  Світ - великий та чудовий )))