Гуртожиток чи квартира: що вибрати студентові?

    Дата публікації: 16 листопада 2012 р.

    У жовтні–листопаді для студентів, які приїхали навчатися до Польщі, актуальним є питання: де поселитися – в орендованій квартирі чи в гуртожитку?

    Більшість польських університетів пропонує іноземним студентам гуртожитки. Їхній рівень різний: від 3-зіркових готелів до казарм. Якщо Ви – студент докторантської програми, Вас можуть одразу пустити «на вільні хліби», тобто видати список установ, де теоретично можуть бути вільні місця, або квартир, що їх студенти знімали минулого року. Ось таке виховання самостійності з перших днів.

    Вибір – квартира чи гуртожиток – має три виміри: психологічний, бюрократичний та фінансовий. З першим начебто просто: гуртожиток – це спілкування, вечірки та пов’язаний з цим брак часу й приватності; квартира – більше особистого простору, немає несподіваних гостей, не холодно вночі йти до туалету через весь коридор. З іншого боку, в гуртожитку Ви потрапляєте до мовного середовища, так можна швидше вивчити польську, а часом і англійську мови. До того ж, комусь домашній спокій видається просто нудним.

    Складніше з виміром бюрократичним. У Польщі Вам доведеться отримувати прописку (meldunku). У гуртожитку це робиться просто, часом навіть не треба ходити до районного управління, тільки залишити паспорт в адміністрації. З квартирою важче, але якщо Ви маєте підписану умову про оренду квартири, то тимчасову прописку (до 3 місяців) можна зробити самому. Цього достатньо, аби отримати дозвіл на проживання.

    Фінансовий вимір: у порівнянні з Україною, польські гуртожитки дорожчі. У середньому кімната для однієї особи або ліжко у 2-місній обійдеться у 500–700 зл. Є й кімнати за 350, але це, як правило, із обмеженими побутовими зручностями. До ціни треба додати невеликі оплати за Інтернет та електрику. 600–800 зл. коштує зняти кімнату при власнику квартири або в людини, яка шукає сусіда (wspó?lokatora). 1-кімнатна квартира у великих містах обійдеться не менш як у 1100 зл., 2-кімнатна – 1400. Отже, якщо знімати 1-кімнатну удвох, вийде навіть дешевше, ніж гуртожиток, а 2-кімнатну – так само. АЛЕ: на квартирі часто доводиться платити за комунальні послуги, і нерідко рахунки за воду, світло та газ сягають 300 зл. А якщо взимку додати до цього опалення... Одним словом, підписуючи умову, поцікавтеся у господаря чи попередніх мешканців, скільки вони платили за liczniki.

    І головне: якщо Ви вже обрали кімнату в гуртожитку чи квартиру, але Вам там шумно, холодно чи просто некомфортно – не бійтеся шукати нове помешкання. Взимку «квартирний ажіотаж» спадає, і можна знайти щось краще в менш напруженій атмосфері, ніж на початку навчального року.

    За консультаціями завжди можна звернутись до своїх координаторів. Удачі!