Питання, що найчастіше виникають у іноземців, які легельно перебувають у РП

    Дата публікації: 21 січня 2014 р.

    Чи громадянин України, який перебуває в Польщі на підставі польської національної візи з позначкою D може подорожувати до країн Шенгенської зони?

    Так, громадяни України, які перебувають в Польщі на підставі польської національної візи з позначкою D можуть подорожувати до інших країн Шенгенської зони до трьох місяців протягом піврічного періоду лише в туристичних цілях. Перед поїздкою до іншої країни, варто також перевірити чи ця країна належить до Шенгенської зони. АЛЕ Шенгенська зона не покривається з територією Європейського Союзу! Це означає, що особа на польській національній візі D не може поїхати до Великобританії, так як ця країна не належить до Шенгенської зони. Для того, щоб поїхати до Великобританії, потрібно отримати британську візу. Під час поїздки у іншу країну Шенгенської зони потрібно також мати медичне страхування, яке покриває період перебування іноземця у вибраній країні.

    Перебування в Польщі

    Що таке прописка і чи кожен іноземець повинен бути прописаний в Польщі?

    Прописка (польською мовою - meldunek) – це реєстрація місця проживання особи. В Польщі існує обов’язок прописки. Це означає, що іноземець,який перебуває в Польщі зобов’язаний прописатись за місцем свого тимчасового або постійного перебування. Прописатись можна в управлінні міста (urz?d miasta/gminy) за місцем проживання іноземця. Для того, щоб виробити тимчасову прописку на період більше трьох місяців в управлінні міста, потрібно подати наступні документи:

    • заповнений формуляр про прописку на більше ніж 3 місяці,
    • документ, який підтверджує право перебування особи у помешканні (наприклад, договір оренди житла)
    • закордонний паспорт разом з дійсною візою або карту перебування. 

    Працевлаштування в Польщі 

    Чи студенти можуть працювати в Польщі? 

    Право до працевлаштування іноземних студентів в Польщі залежить від того на якій підставі такі студенти перебувають в Польщі. Якщо іноземець являється студентом стаціонарного навчання та перебуває в Польщі на підставі студентської візи, то він може працювати в Польщі без дозволу на роботу лише у місяцях:

    • липень,
    • серпень,
    • вересень.

    Для того, щоб працювати в інших місяцях потрібно отримати дозвіл на роботу. Якщо іноземець перебуває в Польщі на підставі карти тимчасового перебування, яка була видана на підставі стаціонарного навчання, то такий іноземець може працювати в Польщі без дозволу на роботу на протязі всього часу дійсності карти перебування. 

    Купівля нерухомості іноземцем 

    Чи іноземець може купити в Польщі нерухомість? 

    Загалом, положення диференціюють два типи нерухомості: квартира (окреме житлове приміщення) і будинок.
    Іноземець не повинен мати жодного правового статусу в Польщі, щоб мати можливість купити окреме житлове приміщення, тобто квартиру. Це означає, що іноземець, який має польську візу, дозвіл на проживання на визначений термін, дозвіл на поселення або дозвіл на перебування довготермінового резидента ЄС, не потребує дозволу на покупку квартири. Такий дозвіл також не потребує іноземець, який не проживає у Польщі, а хоче купити квартиру. У випадку, якщо іноземець хоче купити будинок, він повинен отримати дозвіл Міністра Внутрішніх справ. Такий дозвіл не потрібен особам, які живуть у Польщі принаймні 5 років з моменту отримання дозволу на поселення або дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС. Від отримання дозволу Міністра Внутрішніх справ звільнений також іноземець, який є чоловіком/жінкою громадянина Польщі і проживає у Польщі принаймні 2 роки від отримання дозволу на поселення або дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС, та який хоче купити будинок, який буде спільною власністю подружжя за законом. 

    P.S. Якщо у Вас з’явились додаткові запитання щодо перебування іноземців в Польщі, Ви можете  зателефонувати за номером: +4822 490 20 44. А також можете написати до запитання через контактну форму, яка доступна на сторінці www.migrant.info.pl 

    Джерело: naszwybir.pl