Успіх нашої співвітчизниці у ПОЛЬЩІ!

    Дата публікації: 18 грудня 2013 р.

    Українка Таміла Шерстюк отримала відзнаку як краща студентка на курсі від Університету Економіки (м.Бидгощ). 

    Нижче наводимо повний текст інтерв'ю, яке вона дала українській газеті.

    Студентка Таміла Шерстюк вже четвертий рік навчається у Польщі. Спочатку, протягом перших трьох років навчання, вона отримувала диплом бакалавра, а зараз навчається на першому курсі магістратури.

    Як виявилось, стати студенткою польського вузу було зовсім не складно. Головне мати мрію і велике бажання!

    Історія цієї дівчини вкотре доводить, що сьогодні двері європейських ВНЗ відкриті для українців. Про свої  враження дівчина розповідає читачам.

    1)      Таміла, чому для отимання вищої освіти ти вибрала ВНЗ Польщі?

    Моєю мрією з 12 років було отримання Європейської освіти. У школі багато вчила про євроінтеграцію, досить часто згадувалося про сусідню Польщу, яка по вступі до Європейського Союзу стрімко почала розвиватися. По переглядах різних ВНЗ в кількох різних країнах, найбільш оптимальним був варіант в Польщі. Польські ВНЗ пропонують дуже кваліфікованих викладачів, доступну ціну і звичайно ж величезні можливості особистого розвитку.

    2)      Де ти зараз навчаєшся?

    Місто Бидгощ, Вища Школа Економіки.

    3)      Яку спеціальність отримала?

    На рівні бакалавра, навчалася на факультеті «Соціологія» зі спеціальністю «Управління людськими ресурсами». Окрім цієї спеціальності під час навчання закінчила кілька додаткових курсів.

    4)      Що вивчаєш зараз?

    Зараз, на магістратурі, навчаюсь на факультеті «Економіки» за спеціальністю «Міжнародна торгівля», а також маю «Логістику» як додаткову спеціальність.

    5)      За якою програмою ти поїхала навчатися? Як ти про неї дізналася?

    Я скористалась послугами Проекту «Освіта без кордонів», і вважаю, що це був найкращий вибір з усіх доступних на ринку. Про солідність цієї фірми свідчить перш за все, роки досвіду і те, що вона має багато відділень в різних містах України. Перший раз почула про цю програму у школі,  коли представники Проекту ОБК робили презентацію освітньої пропозиції ВНЗ-партнерів. Пізніше, що було для мене дуже важливим, це був позитивний відгук від знайомих,  які за допомогою Проекту «Освіта без кордонів» раніше вступили до польського навчального закладу. Багато деталей дізналася про програму ще в Інтернеті, але найбільш розширену інформацію дістала від  високопрофесійних освітніх консультантів Проекту ОБК.

    6)      Як відбувався вступ?

    Після співбесіди з представниками «Освіти без кордонів» і отримання позитивного результату, моїм вступом до ВНЗ  повністю займався Проект ОБК починаючи від перекладу документів і аж до супроводу мене у ВНЗ. Я не мусила здавати ЗНО, стояти в чергах, щоб подати документи для вступу. Також дуже важливо те, що на протязі першого року навчання Проект ОБК забезпечив опіку координатора.

    7)      На якій мові проходить навчання?

    На моїй спеціальності навчання від самого початку було на польській мові, але існують також курси, де можна навчатись на двох мовах.

    8)      Чи важко навчатися за кордоном?

    Навчання за кордоном - це сама приємність: немає жодного тиску на студентів, можна висловлювати свою думку, дискутувати з викладачами. Велика увага приділяється саморозвитку студентів, поза навчанням тільки своєї спеціальності, адже є можливість брати участь в додаткових курсах, проектах, наукових конференціях, культурній діяльності. Важливо те, що додатково, то не значить дорожче! Бо більшість таких проектів фінансується з Європейського Союзу і можна в них брати участь абсолютно безкоштовно. Наприклад, на цілий навчальний семестр можна поїхати за допомогою програми Erasmus в іншу країну (Німеччину, Францію, Іспанію, Бельгію і т.д.) і навчатися в іншому ВНЗ, але на тій же спеціальності. Участь Erasmus пропонує мало не кожен ВНЗ Польщі, за цією програмою мало того що студент не платить нічого за семестр навчання за кордоном, то  ще додатково отримує стипендію.

    9)      Чим, на твою думку, навчання в Польщі відрізняється від України?

    З власного досвіду, на жаль, не можу порівняти навчання у вищій школі з Україною. Але коли приїжджають студенти на магістратуру, які перед цим закінчувати бакалавра в Україні, спостерігаю завжди їхнє здивування, що як то можна нормально порозмовляти з викладачами,  не відчуваючи при цьому психологічної переваги, що не потрібно кожного тижня писати рефератів, яких і так ніхто не читає, ну і те, що іспити можна здати тільки за допомогою свого власного розуму.

    10 )    Скільки коштує навчання, проживання, харчування?

    Навчання у приватному ВНЗ коштує від 900 євро до 1200євро, у державному від 2000 євро за рік. Як на базу наукову і можливості, які дають університети ціна дуже розумна. З проживанням та харчуванням можна спокійно вміститись у 250-300євро на місяць. У Польщі набагато дешевший одяг, тому варто навіть приїхати на розпродажі і купити фірмовий  одяг за насправді низькою ціною.

    11)    Чи була ти ще у якихось країнах Європи крім Польщі і де?

    Маючи студентську візу або карту побиту є фантастична можливість подорожувати по країнах Європи. Особисто мені вдалося відвідати Іспанію, Італію, Данію, Угорщину, Чехію, Німеччину, Австрію, Швецію. Але хочу зазначити, що варто також подорожувати по Польщі, бо в цій країні є насправді багато прекрасних міст починаючи від Гданська і закінчуючи Краковом.

    12)    Чи ти не жалкуєш про свій вибір?

    Жалкує тільки той, хто не спробував або програв у своєму виборі. Я спробувала і вважаю, що виграла. Навчання за кордоном - це дуже важливе рішення, яке потрібно приймати не тільки самостійно, але й з родиною, адже саме за нею найбільше сумую, але це рішення є одним з найбільш вірних, які я прийняла  у своєму житті і про нього не довелося мені  жалкувати ані хвилинки.

    13)   Чи мала і маєш протягом навчання можливість працювати і де?

    Іноземці, які навчаються на стаціонарі, мають право працювати тільки влітку, тому ще жодного літа в дома мені не вдалося побувати довше,  ніж два тижні. Уже після першого курсу мала можливість здобувати досвід у Почесному Консульстві України в Бидгощі, наступні роки завжди мала пропозицію від ВНЗ проводити соціологічні дослідження.