Маркетинг - мистецтво чи наука?

    Дата публікації: 5 жовтня 2020 р.

    Коли мова заходить про бізнес-освіту, неминучі на горизонті маркетинг та Варшава. Як правильно підійти до цієї професії і кому вона пасує?

    Маркетинг підходить тим, хто знаходиться десь посередині між точним та гуманітарним складом розуму. Тут важко без креативу, цілеспрямованості і стресостійкості:)

    Маркетинг має різні підспеціалізації, де можуть бути цінними як навички мозку видобувати на світ креативні рішення, так і сміливе поводження з цифрами. Словом, тут уживаються полярності, і це тішить.

    Маркетологи можуть вирости у креативних директорів (бізнес, рекламні агенції), СMO (Chief Marketing Officer), стати партнерами у бізнесі. В принципі, – одна із найважливіших фігур у будь-якому бізнесі на рівні із власниками та керівниками відділу продажів.

    Які є напрямки:

    ✔ Маркетинг-менеджмент: управління департаментом маркетингу або напрямком і продуктом. Зазвичай це широкі за компетенціями спеціальності та відповідно посади, які вимагають досвіду роботи із багатьма інструментами маркетингу: від дегустаційних барів у супермаркетах до банерів у місті і роликів на Youtube.

    У розквіті сил і на стабільному ринку в Україні цілком реальні оклади у розмірі 40 000 - 120 000 гривень. Однак у кожному окремому випадку є багато нюансів. На пропозицію впливає: ніша ринку, кількість ринків, продукт, кількість продуктів, володіння англійською та іншими мовами.

    ✔ Маркетингові комунікації

    Це все про донесення цінності та переваг продукту покупцям. Сюди входять такі напрямки: реклама, прямий маркетинг, брендинг, PR-діяльність. У нас прийнято розділяти PR та маркетинг.

    Якщо класичний маркетинг може бути заточений під отримання прибутку (продажі), то маркетингові комунікації можуть працювати із складнішими і цікавішими цілями: розвиток знання покупців про новий продукт, посилення конкурентоспроможності, формування культури вживання продукту. Креатив тут на вагу золота:)

    ✔ Цифровий маркетинг

    Цей напрямок включає роботу лише у онлайн. Digital-маркетологи просувають продукти та послуги через контекстну рекламу, соціальні мережі, відеоконтент, баннерну рекламу, спецпроекти у онлайн-виданнях та інше.

    Здається, що королівською перевагою цього напрямку є можливість працювати дистанційно, розвиватись у всі боки, поглиблюючи експертизу за різними напрямками упродовж життя. Тут стільки різноманіття і шляхів професійного розвитку! Треба дуже постаратися, щоб вигоріти:)

    Діджитал-маркетологи станом на зараз можуть претендувати на оклади в Україні від 1000-1500$. Мова про ті випадки, де оклад є плюс-мінус справделивою компенсацією з огляду на навантаження та вимоги до компетентності.

    Наприклад, цей напрямок ключовий на технологічних ринках та ринку інформаційних технологій. Також часто фахівців цього напрямку шукають бізнеси із інших країн.

    ✔ Маркетинг у соціальних мережах – найвужчий напрямок із перечислених. Тут експертиза обертається навколо одного інтрументу маркетингу – соціальних мереж. Можна стати SMM-менеджером, таргетологом (запуск та контроль реклами у соцмережах), займатися візуальними комунікаціями у соцмережах.

    Сьогодні оклади таких фахівців обертаються навколо суми у 20 000-25 000 гривень. А от у комбінації із знанням англійської мови на високому письмовому та усному рівні ваші оклади можуть вирости не менше, аніж на 50%.

    У випадку із цифровим маркетингом та маркетингом у соціальних мережах вам доступний не тільки релокейт (переїзд у іншу країну задля отримання роботи), а й ремоут (віддалений режим праці).

    Маркетинг любить суміжну експертизу та бажання розвиватися упродовж життя, бо ж значна його частина – це експерименти, тестування і погоня за результатом.

    👉Ох, точно! Ледве не забули сказати: якщо маркетинг, то у Академію Леона Козьмінського точно треба зазирнути. Статусна бізнес-школа у Варшаві, що має три із трьох існуючих міжнародних акредитацій і очолює рейтинги кращих університетів Польщі.

    Хочете підібрати варіанти у сфері комунікацій, маркетингу чи PR? Сміливо пишіть. Досконально знаємо пропозицію у Польщі і готові пропонувати найвигідніші варіанти не лише фінансово, а йз точки зору якості навчальних програм:)

    ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ