Польща планує відкрити кордони з 15 червня, але учні та студенти можуть їхати вже!

    Дата публікації: 23 травня 2020 р.
    Польща розглядає можливість зняти обмеження на перетин кордону, впроваджені у зв’язку з пандемією коронавірусу, у середині червня.

    Про це заявила заступник прем’єра РП Ядвіга Емілевич в інтерв’ю Polsat News.

    "Ми допускаємо, що якщо кількість заражень зростатиме не швидше, ніж зараз, ми зможемо відкрити кордони після 15 червня. Я кажу про це з великою обережністю. Якщо у країнах, які межують з нами, буде контрольована епідемічна ситуація, аналогічні нашим стандарти безпеки та гігієни, і вони висловлять готовність відкрити кордон з нами – ми будемо діяти за принципом партнерства", - зазначила заступниця прем’єра.

    Водночас, іноземним громадянам - учням чи студентам навчальних закладів ДОЗВОЛЕНО в'їзд до Польщі! (згідно із розпорядження міністра внутрішніх справ РП від 21/05/2020 року).

    Де можна перетинати польсько-український кордон:

    На кордоні з Україною - у Дорогуську, Корчові, Гребенні та Медиці (лише пішки).

    Хто може в'їхати до Польщі? До Польщі можуть в'їхати лише:

    1. громадяни Республіки Польща,
    2. іноземці, які є подружжям або дітьми громадян Республіки Польща або залишаються під їх постійною опікою,
    3. іноземці, які мають карту поляка,
    4. керівники дипломатичних представництв та члени дипломатичного та консульського персоналу місії, тобто особи з дипломатичним званням та члени їх сімей,
    5. іноземці, які мають право постійного або тимчасового проживання на території Республіки Польща,
    6. іноземці, які мають право працювати на території Республіки Польща, тобто іноземці, які мають право працювати на тих же умовах, що і громадяни Польщі, які мають дозвіл на роботу, довідку про внесення до реєстру щодо сезонних робіт, заяву про доручення роботи іноземцю на території Республіки Польща які:
      - виконують роботи на території Республіки Польща або
      - представляють документи, з яких видно, що початок роботи розпочнеться одразу після перетину кордону;
    7. іноземці, які керують транспортним засобом для перевезення людей або вантажів, а їх транзит відбувається як частина професійної діяльності, що складається з перевезення вантажів або перевезення осіб;
    8. учні та студенти, які навчаються у Польщі
    9. громадяни держав-членів ЄС, ЄЕП чи Швейцарії та їх подружжя та діти з метою перетину території Республіки Польща тривалістю не більше 12 годин з моменту перетину кордону Республіки Польща до місця їх проживання чи перебування.
    10. водії, які здійснюють автомобільний транспорт у складі міжнародного автомобільного транспорту або міжнародного комбінованого транспорту, який здійснює транзит через територію Республіки Польща іншими транспортними засобами, ніж транспортний засіб, що використовується для автомобільного транспорту:
      - отримувати відпочинок на території країни перебування,
      - після отримання відпочинку, зазначеного вище вище, та після перерви у забезпеченні роботи за обставин, визначених Законом про робочий час водіїв.
    11. в особливо виправданих випадках, не включених вище, командир прикордонної служби після отримання згоди начальника прикордонної служби може дозволити іноземцям в'їхати на територію Республіки Польща.