Чи слід здавати ДПА і ЗНО-2020 при вступі за кордон?

    Дата публікації: 22 червня 2020 р.
    Звільнення від здачі ДПА і ЗНО у 2020 році

    З 18 червня 2020 року згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законів україни щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року» випускники закладів загальної середньої освіти, а також учні, слухачі, студенти закладів професійно-технічної, вищої освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, звільняються від обов’язкового проходження державної підсумкової атестації.

    Зовнішнє незалежне оцінювання також необов’язкове – його мають складати тільки ті випускники, які планують вступати у виші України.

    Згідно роз'яснень МОН, усі охочі пройти ДПА в навчальному закладі чи у формі ЗНО мають написати письмову заяву директору навчального закладу. 

    Решті учнів, які не виявлять бажання проходити ДПА у додатку до свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти буде зроблено запис "звільнений(а)".

    Термін видачі свідоцтв про здобуття повної загальної середньої освіти

    У роз'ясненні МОН не йдеться про конкретні дати видачі документів. Однак:

    • для тих, хто не здає ДПА у будь якій формі - це буде зроблено невідкладно, але не раніше дати зазначеної у документі про освіту.
    • для охочих проходити ДПА (не залежно від її форми) - свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти видаватимуться після проведення ДПА та відображення її результатів у додатку до свідоцтва.
    Чи вимагають Університети Польщі ЗНО або ДПА?

    Більшість університетів не вимагають результатів ЗНО, а приймають до уваги бали з профільних предметів по свідоцтву (атестату) про повну середню освіту. Хоча є універи, які вимагають сертифікати ЗНО (найчастіше це медичні чи великі державні ВНЗ).

    Що стосується ДПА, то позиція така - якщо свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти без ДПА приймають до ВНЗ в Україні, то й у Польщі теж будуть приймати.

    👉Є запитання? Заповнюй заявку на безкоштовну консультацію 🔽

    ОТРИМАТИ БЕЗКОШТОВНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ