Освітня підтримка українських дітей у Польщі

    Дата публікації: 14 вересня 2023 р.

    Майже 188 тис. українських дітей мають змогу навчатися в Польщі. Приблизно така ж кількість школярів була у Києві до повномасштабного вторгнення. Це велика допомога від Польщі та польської системи освіти.

    Міністерство освіти і науки України (МОН) активно співпрацює з польськими колегами. Нещодавно відбулася зустріч заступника міністра з питань європейської інтеграції Євгена Кудрявця з державним секретарем Міністерства освіти і науки Республіки Польща Даріушем Пьонтковскі.

    Під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання співпраці в галузі освіти, зокрема освіти тимчасово переміщених українських дітей у Республіці Польща, а саме: учнів з України, які навчаються в системі освіти Польщі, та учнів з України, які перебувають у Польщі, але навчаються за українською освітньою програмою і не відвідують польські заклади освіти. Заступник міністра з питань європейської інтеграції Євген Кудрявець наголосив на важливості навчання цих дітей у польських закладах освіти відповідно до законодавства Польщі.

    Аби забезпечити освітні права українським дітям, сторони домовилися здійснювати обмін статистичною інформацією щодо перебування та навчання тих учнів, які здобувають освіту в закладах України та Республіки Польща.Під час зустрічі сторони домовилися найближчим часом розпочати внутрішньодержавні процедури з підготовки до підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про заклади дошкільної, загальної середньої освіти з навчанням польською мовою або вивченням польської мови в Україні та дитячі садки, школи з вивченням української мови та навчанням українською мовою в Республіці Польща, а також продовжити співпрацю над підготовкою до підписання проєкту Угоди між Міністерством освіти і науки України та міністром освіти і науки Республіки Польща про співробітництво в сфері вищої освіти.

    Багато українських шкіл у Польщі, які існували як школи вихідного дня чи факультативи, розширили програми, запросили вчителів та кратно збільшили кількість учнів. Допомога партнерів дає можливість нашим дітям бути ближчими до України.

    Джерело: https://mon.gov.ua/ua