Різдво Христове в Польщі - традиції свята

    Дата публікації: 21 грудня 2018 р.

    У Польщі Різдвяні свята відзначають згідно з григоріанським календарем, майже на два тижні раніше, ніж у східнохристиянській традиції. Різдво Христове (Boże Narodzenie) з давніх давен вважалось особливим часом, присвяченим родині та близьким.

    Перша зірка

    Дню Різдва Христового передує Свята вечеря (Wigilia).  Вся родина збирається за столом після появи на небі першої зірки. Вона символізує Вифлиємську зірку, яка сповістила про народження Ісуса Христа.

    Оплатек

    Оплатек (opłatek) – це невелика тоненька пластинка з білого прісного тіста, якої члени сім’ї діляться перед початком вечері, розламуючи на кілька частин, що супроводжується проголошенням вітань та взаємним прощенням образ. Ця традиція походить від Тайної Вечері, на якій Ісус ділився хлібом з учнями та нагадує, що варто поділитись з близькими навіть останнім шматочком хліба.

    Вільне місце за столом

    Згідно до польської традиції, «хто б не прийшов в польський будинок на святий вечір, займе це місце і буде прийнятий як брат». І хто знає, чи не виявиться цим подорожнім сам Син Божий… Тому у святвечір завжди прийнято залишати за столом вільне місце з сервірованими приладами для несподіваного гостя, щоб не дає забувати про те, що в це свято двері будинку відчинені для кожного, ніхто не залишиться самотнім. Також ця традиція трактується як шана померлим близьким, які не можуть провести з сім’єю це велике свято.

    Традиційні святкові страви

    Згідно з традицією, на столі повинно бути 12 пісних страв – число, рівне кількості місяців у році та як шана 12 апостолам. Перелік страв залежить від регіону, але незмінно на столі завжди є риба, грибна юшка або червоний борщ з галушками, вареники. Всі страви обов'язково потрібно спробувати, адже це вважається запорукою вдалого та щасливого наступного року.

    Ялинка

    Традиційна польська ялинка прикрашається величезною кількістю яблук, горіхів, загорнутих в цукеркові фантики, цукерками, різнобарвним печивом і солом’яними зірочками, а верхівка ялинки обов’язково повинна бути прикрашена Вифлеємською зіркою. Саме вона, відповідно до біблійної притчі, осявала шлях до немовляти Ісуса.

    Опісля святої вечері приходить час співати коляди – пісні, котрі розповідають історію народження Спасителя.

    Пастирка

    Урочисту Літургію служать зазвичай опівночі, в ніч з 24 на 25 грудня, як згадку про описаних у Євангелії пастирів, котрі першими прийшли поклонитися народженому Божому Дитяткові.