Безцінна підтримка та допомога Польщі українцям

    Дата публікації: 10 березня 2022 р.

    В ці важкі дні війни, коли на вулицях лунають сирени та постріли, коли життя наших рідних та близьких постійно у небезпеці, ми бачимо як велично проявляються себе одні люди і як на очах стають нікчемними інші через свої слова та вчинки. Зараз українці потребують підтримки та реальної допомоги. Саме таку дуже важливу і неочікувано потужну допомогу ми отримуємо від західних сусідів України: Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії.

    Згідно зі статистикою станом на 10.03.2022 року найбільшу частку біженців з України прийняла ПОЛЬЩА. Саме з цією країною проект ОБК має найбільш розвинену співпрацю та партнерство, чим надзвичайно пишаємося!

    Корисна інформація для тих, то опинився в Польщі в ці страшні дні:
    1.  У Польщі створили безкоштовну платформу SosUA.pl. Це сайт, завдяки якому біженці з України можуть отримати допомогу, та сконтактуватися з поляками, які можуть допомогти з тимчасовим проживанням. Сайт доступний трьома мовами: польською, українською та російською. За кілька днів запрацює і мобільний додаток. Сайт SosUA.pl створений для біженців з України. На ньому можна знайти і сконтактуватися з поляками, які готові прилаштувати у себе вдома біженців чи забезпечити їх ночівлею в іншому місці. Над сайтом SosUA.pl ще працюють, його вдосконалюють аби там з'явилися пропозиції надання транспорту та роботи для українців. Окрім Польщі туди мають залучити й інші країни: Угорщина, Чехія, Словаччина та Румунія.
    2. Cейм Польщі ухвалив спецзакон про підтримку біженців з України. Закон урегульовує питання щодо легальності перебування українських біженців у Польщі, а також надання їм усебічної підтримки.
      Зокрема, спецзакон передбачає надання біженцям з України ідентифікаційного коду (PESEL), їх перебування у Польщі визнаватиметься легальним упродовж 18 місяців. Вони зможуть легально працевлаштуватись, отримають доступ до безкоштовної медицини. Українські учні та студенти матимуть змогу навчатися у школах та університетах.
      Завдяки новому закону особи та організації, які нададуть біженцям з України житло та харчування, виплачуватиметься допомога з розрахунку приблизно 1,2 тис. злотих на місяць (близько 8,5 тис. грн). Допомога виплачуватиметься максимально упродовж 60 днів. Польська держава також виплатить одноразову допомогу біженцям з України з розрахунку 300 злотих (2,1 тис. грн) на одну особу.
      У державному банку BGK буде створено спецфонд, з якого фінансуватиметься допомога для України. Крім того, у бюджеті РП буде створено цільовий резерв.
    3. Краківська Політехніка (PK) має намір у новому 2022/2023 навчальному році розпочати безкоштовне навчання українською мовою з інженерії для кандидатів української національності та людей інших національностей, які втікають від війни, які володіють цією мовою. Вони будуть навчатися в галузі будівництва та транспорту на будівельному факультеті PK. – Спустошеній війною країні знадобиться багато професіоналів, які керуватимуть її відбудовою. Ми хочемо допомогти у підготовці таких кадрів – заявляє проф. Анджей Шарата, декан факультету будівництва (WIL) PK. Навчання матиме унікальну формулу, безпрецедентну в польській системі вищої освіти. У його підготовці та реалізації беруть участь, серед інших Українські університетські викладачі Політехніки, які вже навчаються в CUT українці та компанії-партнери WIL CUT.
    4. Університети також виділяють допомогу своїм студентам з України. Наприклад, студенти отримують такі мейли:

    Шановні студенти,

    У цій трагічній ситуації ми хотіли наголосити, що ви не залишилися на самоті, можете розраховувати на нашу підтримку, і ми зробимо все можливе, щоб ви могли продовжити   навчання в нашому університеті.

    Наш Університет висловлює повну солідарність з українським народом. У ці важкі часи університет прагне підтримати своїх студентів української національності. Тому Стипендіальна комісія разом із Університетом вирішила мобілізувати кошти зі стипендіального фонду, щоб надати Вам грант у розмірі 1000 злотих.

    ----------------------------------

    Шановний студент, нагадуємо: якщо у вас є проблеми, Ви можете подати заяву на отримання безповоротної матеріальної допомоги .

    Ви можете використовувати його двічі протягом навчального року – подумайте, чи дійсно це вам потрібно зараз. Принципи роботи: - подайте заявку на допомогу через Віртуальний університет (шлях дії представлений у доданому документі - натисніть! ) - рішення буде надіслано вам протягом 72 годин - Університет визначає розмір допомоги (може досягти максимуму 2000 злотих) - ми виплачуємо гроші лише переказом на польський рахунок.

    Щиро дякуємо полякам за підтримку та реальну допомогу! Це надзвичайно важливо, а інколи життєво необхідно.
    Тримаймося! Все буде Україна

    Нагадуємо, що вступна кампанія до ВНЗ Польщі триває! Усім охочим пропонуємо отримати безкоштовну консультацію on-line.

    ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ