Польща пом'якшує карантин та подовжує легалізацію іноземцям

    Дата публікації: 21 квітня 2020 р.

    У Польщі з 20 квітня розпочнеться поступове послаблення обмежень, впроваджених у зв’язку з епідемією COVID-19.

    Про це заявив прем'єр країни Матеуш Моравецький. На першому етапі польська влада має намір:

    • дозволити переміщення громадян із розважальною метою (за умови збереження соціальної дистанції);
    • відкрити для відвідування ліси і парки. Однак дитячі майданчики, як і раніше, залишаться закриті;
    • дозволити відвідування церков (за умови, що на 15 кв. м буде один парафіянин);
    • дітям віком понад 13 років можна буде перебувати на вулиці без нагляду дорослих;
    • відновити роботу торгівлі за новими правилами: у приміщеннях до 100 кв. м – чотири особи на один касовий апарат, більш як 100 кв. м – одна особа на 15 кв. м.

    Польський уряд підкреслив, що це тільки перший етап послаблення карантину. Що стосується наступних дій, то вони будуть ухвалюватися на основі аналізу рівня захворюваності, ефективності системи охорони здоров’я, а також виконання населенням санітарних норм. Імовірно, остаточний вихід Польщі з карантину буде поділений на чотири періоди.

    Також у Польщі підписано закон, яким передбачається автоматичне продовження легальності перебування іноземців на весь період епідемії плюс 30 днів після її завершення.

    Зокрема, положення закону стосуються тих громадян України, в яких дія дозвільних документів на перебування і роботу в Польщі завершилася після 14 березня, коли у країні оголошено стан епідемії.
    Автоматично буде продовжено термін перебування в Польщі на період епідемії та 30 днів після нього тим громадянам України, які перебувають в РП на підставі національної та шенгенської віз, карт тимчасового проживання та у межах безвізового режиму. При цьому нових віз чи позначок у закордонному паспорті ставити не потрібно.
    Крім того, на цей період автоматично продовжено дозволи на працю, сезонну працю, а також можливість працевлаштування на підставі заяви працедавця.

    Якщо хтось з українців бажатиме повернутися додому під час епідемії в Польщі та 30 днів після неї, то йому не загрожуватиме депортація за прострочений термін перебування в РП.