Цікаві тенденції на Захід

    Дата публікації: 10 жовтня 2013 р.

    Українці масово шукають польське коріння - заради заповітної карти поляка, що відкриває навстіж ворота Польщі і ще більш благополучною Західної Європи.

    Для того, щоб потрапити в касту легітимних шляхтичів родом з України, яка дає масу переваг, потрібно довести свої польські корені, а також продемонструвати знання мови, історії та культури сусідньої країни.

    Незважаючи на те, що карта поляка була введена урядом Польщі ще в 2008 році, сьогодні в Україні йде справжнє полювання за метричними даними, що підтверджують спорідненість із західними сусідами.

    Так, за відомостями Центрального державного історичного архіву України у Львові, число запитів документів, що підтверджують відповідну родовід, за останній рік зросла на 10-15 % майже до 2 тис., а з 2008-го збільшилася вдвічі.

    Керівник проекту Polonia-Consulting, що надає консультації для переїзду до Польщі, Василь Дунай пояснює ажіотаж триваючим погіршенням соціально-економічних умов в Україні, що виштовхує її громадян на пошуки кращої долі на Захід.

    За підсумками останнього перепису населення 2001 року, в Україні налічується 140 тис. жителів з польськими коренями. Щоб отримати заповітну карту, багато з них шикуються в черги в архіви і на курси польської, адже карта - це легкий спосіб емігрувати до Євросоюзу або хоча б вільно по ньому пересуватися.

    Кореспондент вказує на той факт, що більша частина претендентів на документ, за оцінками експертів, - це потенційні студенти польських вузів чи українці, які хочуть дати своїм дітям безкоштовне якісну освіту в Європі.

    "Польський диплом відкриває нові перспективи - багато студентів з України залишаються в Польщі або емігрують до інших країн Євросоюзу", - каже колишня львів'янка, а тепер докторант Люблінського католицького університету Ольга Біляковска.

    Олег Санко (студент третьокурсник одного із ВНЗ Варшави) відмічає, що що завдяки наявності карти поляка рік тому без проблем оформив карту тимчасового побиту (вид на проживання) та знайшов роботу у своєму є вузі.

    Але маєте ви можливість оформити карту поляка чи ні, сьогодні навчання у ВНЗ Польщі доступне для вас! Вся різниця в тому, що воно буде платним, однак ціна питання приємно дивує українців ;)

    За матеріалами http://korrespondent.net