Де навчатися українським школярам у Польщі?

    Дата публікації: 8 листопада 2023 р.

    За даними gov.pl, наразі у школах Польщі навчаються майже 180 тис. українських школярів.

    Учні мають одразу три варіанти для здобуття середньої освіти: навчання в державних, міжнародних та українських школах відповідно. Діти можуть навчатися як офлайн, так і в онлайн-форматі.

    Польські державні школи

    В польських державних школах учні навчаються за Національною базовою програмою освіти. Для вступу до такої школи не потрібно надавати жодних спеціальних документів: достатньо будь-якого документа про наявну шкільну освіту. Якщо відповідного документа немає, потрібно буде пройти співбесіду з адміністрацією школи.

    В польських державних школах опановують шкільну програму в повному обсязі польською мовою. Для учнів, які звикли навчатися українською мовою, це може стати справжнім викликом.

    Польські державні школи надають учням можливість навчатися безкоштовно, саме тому такі школи заповнені і знайти вільне місце буде досить складно.

    Навчання у польській державній школі підійде школярам, які планують і надалі жити в Польщі та здобувати тут вищу освіту. В такому разі навчання в польській державній школі може стати підґрунтям для здобуття подальшої вищої освіти.

    Міжнародні школи

    В міжнародних школах навчання побудоване за планами та програмами таких міжнародних організацій, як International Baccalaureate, Cambridge Assessment International Education, International Primary Curriculum або Advanced Placement. Залежно від школи та її програми випускники таких шкіл мають можливість отримати атестати від школи США, Канади, європейської країни чи Великої Британії, що буде вагомою перевагою при подальшому вступі до закордонного вишу.

    Ключові особливості міжнародних шкіл:

    • фокус на формуванні міжнародного середовища — зазвичай в міжнародних школах навчаються діти з різних куточків планети;
    • навчання англійською мовою + вивчення додаткових іноземних мов;
    • підготовка дітей до подальшого навчання та кар’єри в міжнародному середовищі.

    Згідно з даними порталу International Schools Database, наразі у Польщі відкрито 20 міжнародних шкіл, всі вони знаходяться у Варшаві.

    Українські школи

    Наразі в Польщі відкрита незначна кількість українських шкіл для учнів, які прагнуть навчатися саме українською мовою та за програмою середньої школи України. Навчання в такій школі має такі особливості:

    • учні навчаються за програмами, затвердженими МОН України — це є особливо важливим фактором для школярів, які планують повертатися в Україну, продовжувати тут навчання та вступати до українських ВНЗ і котрі прагнуть здобути академічну підготовку саме за українським держстандартом;
    • навчання в українській школі допомагає дітям зберегти національну ідентичність. Спілкування українською з однолітками та викладачами, вивчення української мови та літератури, історії України тощо допомагають учням ідентифікувати себе саме з Україною;
    • школярі легше адаптуються та інтегруються до навчання в такій школі.

    При виборі української школи слід звернути увагу на наявність офіційної ліцензії від міністерства освіти Польщі — це перший важливий критерій. Це є прямим підтвердженням того, що школа працює офіційно згідно з чинним законодавством.

    Другий важливий критерій — навчальна програма. Навантаження має бути комфортним для дитини.

    Джерело : https://thepage.ua/