Мобільні телефони, навігатори, www. Що працює завдяки фірмам із Лодзя?

Дата публікації: 29 січня 2015 р.

У продовження статті від 15 січня подаємо нову порцію не менш цікавої інформації, про ті речі, які усіх нас щодня оточують, а також про тих, хто їх створює…

Кожного дня ми використовуємо десятки, ба навіть сотні програм. І навіть не маємо уявлення про те, що значну їх частину розроблено в Лодзі. Ми здійснюємо банківські перекази, розмовляємо по мобільному телефону, викладаємо відео в Інтернет, замовляємо обід у ресторані та використовуємо супутникову систему навігації. Все це є можливим завдяки складному програмному забезпеченню. Частина, якого створюється в Лодзі.

Для банків

Фірма GFT (в минулому Rule Financial) створює програмне забезпечення для інвестиційних банків та їхніх клієнтів. Обслуговує, вона, наприклад, дев’ять із десяти найбільших банків світу.

Може здатися, що програмне забезпечення для банківського сектору є нецікавим. Це неправда. Необхідно обробляти величезні обсяги даних. Системи, які ми розробляємо повинні бути дуже ефективними, що зумовлює висока якість коду. Наші системи здійснюють кілька мільйонів операцій за секунду – каже пан Пьотр Каня з GFT. Для усіх, хто цікавиться питаннями функціонування біржі, те чим займається компанія буде по-справжньому захоплююче. Після часів великої кризи, коли інвестиційні банки робили на ринках, що хотіли, на них було накладено багато жорстких обмежень та правових регулювань. Банки повинні їх виконувати у визначені терміни, шляхом впровадження конкретних інформаційних систем. Розробкою яких і займається відділ GFT в Лодзi.

Для людей, які були незнайомі із діяльністю бірж, працівники GFT створили спеціальну гру. Тепер замість того, щоб читати книжки про фінансові ринки, вони грають у гру, вкладаючи віртуальні гроші. Таким чином, вони знайомляться із функціонуванням цих складних механізмів. Робота кипить у проміжку від відкриття до закриття найбільших світових бірж. День для них розпочинається в Токіо, потім відкриваються біржі в Сінгапурі, Гонконзі, Варшаві, Франкфурті та Лондоні. Вкінці на Wall Street в Нью-Йорку. В такому ж ритмі працюють інформаційні системи в GFT.

Програмне забезпечення для банків готує також фірма Accenture. Якщо Ви, будь-коли перераховували кошти через Інтернет, то дуже навіть можливо, що переказ пройшов без проблем, завдяки тому, що діється у компанії Accenture в Лодзі. Фірма також розробила Інтернет-магазини для найкращих торгових марок у Польщі. Відвідують їх мільйони користувачів. Accenture займається також створенням розрахункових систем для найбільших операторів телефонних мереж зв’язку в Польщі. Вони мають мільйони клієнтів. Яким кожного місяця потрібно висилати мільйони рахунків. Це все відбувається автоматично, а необхідне для цього програмне забезпечення розробляє фірма Accenture в Лодзі.

Чому дзвонить телефон?

Компанія Ericpol розробляє програмне забезпечення для найбільших постачальників телекомунікаційних мереж у світі. Коли, ми вмикаємо, мобільний телефон, він не буде працювати, доки не знайде мережі. Потрібні програми, які забезпечують з’єднання абонента з телефоном на який він хоче подзвонити. Програмне забезпечення, розроблене компанією Ericpol дозволяє також надсилати sms та mms-повідомлення і передавати дані. Щодня його використовує близько 2,5 млд абонентів стільникового зв’язку по всьому світу.
Ericpol належить авторство таких систем, як drEryk i ErLab. DrEryk дає змогу лікарям вести облікову медичну документацію пацієнтів та рахунків по НФЗ. В даний момент в базах даних drEryk знаходиться інформація про приблизно 3 млн. пацієнтів в Польщі. ErLab це засіб зв’язку між кабінетом лікаря та аналітичною лабораторією. В цю систему лікар вносить направлення на аналізи. У свою чергу, eWUŚ – це система перевірки того, чи пацієнт застрахований. Ericpol зробила її мобільну версію. Ericpol є також автором програми для лікарів, завдяки якій вони можуть шукати замінники ліків.
Фірма AMG.net протягом багатьох років розробляє великі складні програми і портали, насамперед, для найбільших фірм фінансового та телекомунікаційного сектору Польщі. Наприклад, портал Orange створено та обслуговується саме в AMG.net. Якщо Ви користувалися послугами компанії LOT та замовляли квитки он-лайн, то Ви також користувалися розробками AMG.net - новий сайт нашого перевізника та його мобільну версію було розроблено лодзькими фахівцями. Клієнти Meritum Banku користуються авторською системою Інтернет-банкінгу eXion, розробленою лодзьким відділом компанії AMG.net. Рішення фірми застосовує також Міністерство Фінансів. Працівники фірми несуть відповідальність за функціонування TREZORA. Це інформаційна система управління державним бюджетом. Крім того, Міністерство Юстиції використовує систему електронного обслуговування кадастрових книг.

Дані, дані, дані…

Багато програм, якими ми користуємося щодня, сконцентровано а в так званих хмарах. Постає питання, чим насправді є ці хмари? Це великі центри обробки даних, з тисячами розкиданих по різних частинах світу серверами. Знаходяться в них пристрої для накопичення та зберігання великих обсягів інформації. Згадайте, скільки фільмів, музичних альбомів, зображень, Ви вже завантажили до Інтернету. Фірми, так само викладають дані, які є основою для їх діяльності, в «хмари». Їм потрібно ще більше місця і ще більше можливостей для їх обробки.

Це все десь записано. Проте, задля того, аби ці центри обробки даних могли належно функціонувати потрібне відповідне програмне забезпечення, яке ними керує та створює ці «хмари». Розробка такого програмного забезпечення є одним із завдань філії Fujitsu в Лодзі. Але це ще не кінець, тому що…

Ми звикли думати, що це працює дуже просто. Завантажуємо фільм, і десь він там є. Але навіть не замислюємось, що підтримка такої інфраструктури вимагає багато роботи. Потрібні висококваліфіковані професіонали, які можуть вирішити будь-яку проблему. І це все робиться для того, аби кінцевий споживач був зосереджений на своїх справах, а не замислювався над тим чому щось не працює. Це в інформатиці називається технічною підтримкою. Перша, друга і третя лінія. І також здійсненням технічної підтримки займається Fujitsu Global Center в місті Лодзь. На кожній окремій лінії підтримки працює кілька сотень осіб.

Transition Technologies S.A в Лодзі це фірма-розробник програмного забезпечення для великих міжнародних компаній. Їх послуги або продукти ми використовуємо щодня. Фірма займається створенням проектів для автомобільної промисловості, авіації, швейної промисловості і високих технологій.

Програми, які створюють Transition Technologies S.A потрібні для консолідації даних. В роботі, великі фірми задля консолідації даних (створення таблиць даних, та узагальнення однорідних даних) використовують навіть кілька різних спеціалізованих програм. Одна для створення продукції, інша для виробництва, третя для збору та накопичення документів. Виникають незручності в разі, якщо такі програми не співпрацюють. Якщо щось змінюється на виробництві, на складі про це може бути нічого не відомо. Тоді може виникнути повний безлад в даних. В малих компаніях, це не буде великою проблемою. Але, Transition Technologies S.A, уможливлює злагоджену роботу фірмам, які мають представництва на чотирьох континентах. Їх бази даних містять інформацію про продукцію (напр. важка будівельна техніка) що складаються з мільйонів деталей. Їх менеджери хочуть знати, де буде виробництво таких деталей дешевшим клікнувши всього кілька разів мишкою. Також, хочуть мати можливість в будь який момент перевірити де і як вкручено гвинт. Дозволяє їм це зробити програмне забезпечення, яке створює Transition Technologies S.A в м. Лодзі.

Автомобілі і не тільки ;)

У лодзькому відділі Досліджень та розвитку компанії Cybercom створено інноваційну систему моніторингу за міськими велосипедами, яка складається із панелі управління, призначеної для операторів, та електронного пристрою, встановленого на велосипеді. Система відстежує велосипеди в режимі реального часу, реєструє крадіжки і передає сигнал відповідним службам. Відповідний запис дає змогу відшукати вкладений велосипед.
Додатковою перевагою системи є оповіщення про небажані події ще в момент крадіжки велосипеда, а акустичний сигналізатор відлякує потенційного крадія та не дозволяє йому втекти, будучи непоміченим.
Іншим цікавим рішенням, над яким працює Cybercom в Лодзі є Bluetooth для автомобілів. За його допомогою можна користуватися телефоном під час їзди. Це підвищує безпеку на дорогах тому, що розмова не перешкоджає водієві. Фірма нещодавно відзначила випуск 10-мільйонного автомобіля із системою Bluetooth від Cybercom.

Makolab є автором рішення 3D Viewer для Renault. Це програма за допомогою якої можна оглянути автомобіль з усіх сторін. Користувач може повертати його на 360 градусів. Теж саме можна зробити і в салоні автомобіля. Конфігурацію автомобіля та кольори оббивки можна змінити в будь-який час. Makolab також розробила фінансові калькулятори, які визначають скільки користувачеві необхідно заплатити за автомобіль. Вони враховують витрати на кредит в понад 40 країнах світу. Якщо Ви коли-небудь, будете купувати Renault, наприклад в Індії, то ціну, конфігурацію та зовнішній вигляд зможете побачити завдяки лодзькій компанії Makolab.
Виявляється, що за звуком, який видає монета, що падає на стіл, Ви можете оцінити склад її сировини. Система, розроблена Makolab аналізує частоту звуку монети, що падає на тверду поверхню. Вона містить зразок того, якою має бути частота звуку справжніх монет. Порівнюючи, звук із зразком, система допомагає визначити, чи монета є справжньою.

Рік 2014 був переломним для фірми Symphony Teleca Poland. Дана компанія працює над технологією Connected Car, тобто автомобілями майбутнього. Вона полягає в тому, що сервер відповідає за управління програмним забезпеченням в автомобілі. Вона також повинна збирати інформацію про усі складові автомобіля, аналізувати її та передавати на дисплей. Це дозволяє водієві заздалегідь дізнатися, коли зношуються амортизатори і їх потрібно замінити.

Ресторани та готелі

LSI Software спеціалізується на розробці програмного забезпечення для ресторанів, готелів та культурно-спортивних закладів. Якщо до Вас коли-небудь, підходив офіціант із електронним пристроєм в руках замість записника, то дуже ймовірно, що програмне забезпечення для даного нього, було створено в Лодзі фірмою LSI Software. Системи, які вона пропонує, дозволяють офіціантам постійно бути на зв’язку з кухнею, керувати приміщенням.
Клієнтами фірми також є готелі. Ви брали коли-небудь електронний ключ від номера? Цікаво, як він працює, чому відкриває тільки Ваші двері, а не двері Вашого сусіда? Резервуючи номер на сайті, Ви впевнені, що він більше нікому не знадобиться. Цим також займається LSI.

Третьою дуже важливою групою клієнтів фірми є спортивні об’єкти. Всі ми відвідуємо SPA, аквапарки, басейни, парки розваг та музеї. Там теж необхідно продавати квитки, бронювати місця, обслуговувати дисконтні картки та абонементи, встановлювати графіки. Для цього потрібні складні програми, розробкою яких займається LSI Software.

Курси на пляжі

Компанія GroMar створює програми для навчання та курсів. Це авторська програма дистанційного навчання LearnWay, курси дистанційного навчання та інформаційні інструменти для створення своїх он-лайн курсів. Дедалі більше компаній проводять свої навчальні курси в Інтернеті. Для них це є не тільки спосіб заощадити, але й гнучкість в діяльності. Немає потреби збирати групу людей в одному місці і в однаковий час. Кожен, хто має пройти курс навчання, може це зробити в будь-який зручний для себе час та в довільному місці. Можливо навіть на пляжі. Тому, популярність он-лайн навчання зростає. Отож, якщо коли-небудь в компанії в Вас випаде нагода пройти курс навчання он-лайн, цілком можливо, що його підготувала компанія GroMar в Лодзі.
Наступна лодзька фірма Driver Media розробляє програми та програмне забезпечення для автошкіл та їх учнів. З нового року, автошколи змінили привила, тому вже не потрібно здавати екзамен з теорії водіння та правил дорожнього руху. Можна навчатись самостійно. Але для цього потрібні навчальні матеріали, найкраще мультимедійні.
Відходимо від підручників. Молодь вже не хоче ними користуватись. Шукають сучасні технології, хочуть мати навчальні матеріали в постійному доступі на планшетах, комп’ютерах, мобільних телефонах. Все має бути он-лайн і постійно в доступі, - говорить Войцех Ковальський, президент Driver Media.
Компанія Ковальського розробили два інтернет-портали для теоретичного вивчення екзаменаційних тестів. Один з них призначений для студентів, а інший для автошкіл. www.naukateorii.pl - це інтернет-ресурс, де Ви знайдете повний теоретичний курс і тести, у тому числі ті, які потім отримаєте на екзамені.
Другий частина системи скерована на автошколи. Вони можуть придбати доступ до системи теоретичних лекцій за 1 PLN/рік.

  • Якщо учні автошколи будуть користуватись цією ж системою, утвориться віртуальний клас, а інструктор матиме можливість побачити прогрес студентів, - говорить Ковальський.
  • Ми жителі м. Лодзі, відчуваємо зв’язок із нашим містом – підкреслює Домінік Госс, генеральний директор компанії програмного забезпечення Inwedo в Лодзі. Тому, минулого року ми створили навігатор по м. Лодзь для смартфонів «Лодзь керує». 

Він включає 11 тематичних маршрутів і містить опис більше 100 об'єктів.
Inwedo займається розробкою програмного забезпечення, збором та аналізом великих обсягів даних. Компанія розробила систему сертифікації для вчителів для Microsoft Polska. А для GoSport Polska - систему обліку Webway. Компанія також є автором програмного забезпечення, що полегшує процес подачі скарг http://wwreklamacje.pl.

Отже, як бачимо, сьогдні ІТ-компанії мають стрімкий розвиток, адже у нашому житті важко знайти сферу, де б ще не використовувалися різноманітне програмне забезпечення. Тому й не дивно, що саме на ІТ-шників є величезний попит у розвинених країнах світу, т.ч. і в Польщі!

Знати про те, що ще до завершення навчання у ВНЗ, ти матимеш роботу це - круто! Тому приймайте мудрі рішення при виборі своєї професії. Удачі!