Водійські права в Польщі: особливості водіїв із українськими правами.

    Дата публікації: 18 березня 2013 р.

    19 січня 2013 року набрав чинності новий закон про водіїв.

    Цей закон вводить низку правил щодо прийняття іспитів і терміну дії водійських прав. Він стосується й людей, які користуються іноземними посвідченнями водіїв.

    У Польщі визнається дійсність водійських прав, виданих, зокрема, Білоруссю, Молдовою, Росією, Таджикистаном, Туркменістаном, Узбекистаном, Україною (перераховую лише держави пострадянського простору), а також усіма країнами-членами ЄС та Європейської асоціації вільної торгівлі. Закордонним посвідченням водія можна користуватися протягом 6 місяців від дати початку постійного чи тимчасового перебування на території Польщі. Отож, якщо у вас річна віза чи посвідка на проживання, то українськими правами вже не можете користуватися, будучи сьомий, восьмий місяць у Польщі. Зверніть увагу, що для виїзду закордон вам потрібно отримати українські міжнародні права.

    Mіжнародні водійські права в Україні видаються терміном дії на 3 або 5 років. При обміні їх у Польщі цей термін дії буде враховано – тому через півдесятиліття Вам напевне доведеться складати іспит знову.

    Hововведення вже не передбачають автоматичну заміну міжнародних прав – людина, що хоче це зробити, муситиме відтепер скласти теоретичний іспит за правилами, які діють у Польщі. Від 2013 року в Польщі не видаватимуться водійські права на необмежений час, а максимум на 15 років.

    Отже, якщо Ви – добрий водій, проте з українськими правами, Вам краще скласти новий іспит у Польщі. Українські права вам зарахують, у кращому випадку, на 5 років, натомість для цього Вам від 2013 року треба буде пройти добрячу частину звичайного польського екзамену на права. Курс для водіїв у Польщі коштує десь близько 1500 злотих (хоча на популярному сервісі групових покупок Groupon його можна придбати за 700–800 зл.), а один підхід до іспиту – теорія і практика – коштує близько 130 зл.