Українці створюють у Польщі студентські асoціації

    Дата публікації: 20 березня 2013 р.

    У 2011 році студенти, які поїхали навчатися від Проекту "Освіта без кордонів" в Університет Економіки (м. Бидгощ, Польща) створили AIS.

    AIS – Association of international students, тобто Асоціація міжнародних студентів – це організація закордонних студентів Університету Економіки (WSG) в місті Бидґощ. Вона є наймолодшою чинною організацією при WSG, яка офіційно розпочала свою діяльність під кінець березня 2011 року.

    За час існування членам  спільноти вдалося зробити чимало корисних справ, які підтримують й одночасно розвивають українську культуру в Польщі. За приблизно півтора року організація втілила в життя майже 20 різних проектів.

    Перший захід - концерт під назвою «Czaruj?cy ?wiat Ukrainy» (Чаруючий світ України) влаштовано 5 квітня 2011 року. Члени AIS-у показували свої таланти, одночасно відкриваючи чаруючий світ України викладачам, студентам нашого університету та просто всім бажаючим. Співом, танцями, грою на музичних інструментах та й взагалі українською атмосферою, яка в той день переповнювала вуз, українці зачарували присутніх і подарували їм масу вражень та позитивних емоцій. До того ж, усе доповнювали фірмові канапки зі справжнім українським салом, які кожен міг скуштувати.

    За рік відбулися Ювеналії в українському стилі в Іновроцлаві, які включала в себе дводенну програму з концертом, товариським футбольним матчем між Україною і Польщею, українською їжею й забавою. На зустрічі двох команд були присутні представники українського консульства у Бидґощі. Не менш важливими були заходи на відкритті Почесного консульства України в Бидґощі, на Дні шоколаду, допомога в організації Бидґоського фестивалю науки, проведення благодійних акцій «Moment for Emotions» і «Zupki ?wiata», проведення лекцій про Україну в початковій школі та в ліцеї англійською мовою.

    Також для студентів з України організовуються вечірки в клубах, зі знижками на барі та безкоштовним входом. У Бидґоські українські дні, присвячені «Євро-2012», відбувся товариський матч Україна–Польща. Під час проведення Чемпіонату 2012 року у фан-зоні вболівальники підтримували нашу збірну з плакатами та українською символікою, також брали інтерв’ю для телебачення. Зараз охочі з асоціації мають змогу щотижня виступати в прямому ефірі у радіопередачі «Strefa ro?norodno?ci».

    Вже планується організація Бидґоських українських днів навесні 2013 року: концерти й вечірки з участю українських гуртів, кулінарні курси та курси української мови, день економіки з представленням різних фірм та організацій з України та Польщі. Готується також прекрасний мюзикл під назвою «Вечори на хуторі поблизу Диканьки».

    AIS – перспективна організація, метою якої є об’єднання земляків, розвиток української культури закордоном, особистої культури й підтримка один одного. Там завжди раді тим, хто бажає співпрацювати, а можливо й допомогти.

    Завтра членом AIS можеш стати саме ТИ!

     Контакти: Асоціація Студентів з Закордону при Вищій Школі Економіки в м.Бидгощ
                    ul. Garbary 2, 85-229 Bydgoszcz