Іноземці охоче навчаються в Польщі

    Дата публікації: 24 вересня 2021 р.
    Незважаючи на пандемію польські заклади вищої освіти приваблюють студентів з-за кордону, особливо з України та Білорусі, – повідомляє видання «Rzeczpospolita».

    Сьогодні у вишах навчається рекордне число іноземців - 82,5 тисячі, причому 47 % усіх іноземних студентів у Польщі у минулому навчальному році становили українці, на другому місці білоруси - 12 %.

    Лише у Яґєллонському Університеті цьогоріч із 2815 іноземців, які подали заявки, було 1184 (42%) кандидатів з України (з них 433 прийнятих), 376 (13%) – з Білорусі (141 прийнятий).  Попеднього року було 2463 іноземних кандидатів і 1196 прийнятих. На першому місці, звісно, були українці.

    Як бачимо, UJ має у 2021 році більше зацікавлення студентів з-за кордону, порівняно з торішнім набором, приблизно  на 10%.

    В Зеленогурському університеті, наприклад,  цього року число іноземних студентів взагалі зросло на 20%, порівняно з минулим набором!

    Популярністю серед іноземних студентів задоволені також в Університеті ім. Марії Кюрі-Склодовської у Любліні, де навчається приблизно 1,7 тисяч іноземців, представники 49 країн, передусім, з України та Білорусі. Варшавський університет має нині приблизно 3,1 тисячу нових заяв з-за кордону, також найбільше з України – 660 та Білорусі – 553 і Норвегії – 311. Подібна ситуація в Університеті імені Адама Міцкевича у Познані, Університеті Міколая Коперника у Торуні та інших вишах по всій території Польщі.

    За словами речниці міністра освіти та науки РП Анни Островської : «Попри пандемію, ми не помічаємо зменшення числа студентів-іноземців у польських вишах».


    Процес інтернаціоналізації польської вищої освіти служить розвитку університетів та покращенню якості освіти, а також стимулює інновації країни. Для університетів це можливість перейняти найкращі практики, але це також організаційний виклик. Ступінь інтернаціоналізації університетів також є одним із елементів, що враховуються у рейтингах університетів.

    За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, у 2017 році середнє значення індексу інтернаціоналізації країн ОЕСР становило 8,9%, а у 2018 році - 9,2%. Польща знаходиться нижче цього значення - у 2017 році відсоток іноземних студентів становив 4,1%, у 2018 році - 3,6%.

    Однак, не дивлячись на велику кількість іноземців у вишах Польщі, сама країна має досить низький відсоток інтернаціоналізації порівняно з іншими країнами (див. графік нижче).


    ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ

    Джерело: https://www.polskieradio.pl/398/7858, https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/cudzoziemcy-na-polskich-uczelniach.html